Proteinpulvers effekt i forhold til træning

Rigtig mange mennesker benytter sig den dag i dag af forskellige proteinpulver produkter i forbindelse med deres træning. Men hvilken effekt har proteinpulver egentlig i forhold til træning, og er det nødvendigt at tage et kosttilskud som dette? Det er vigtigt at understrege, at det selvfølgelig er muligt at dække behovet for protein igennem sin kost – veltrænede bodybuildere fandtes jo også inden proteinpulveret kom på markedet, og de fik dækket behovet for protein igennem store mængder af eksempelvis kød og æg. Proteinpulver er imidlertid en langt mere bekvemmelig løsning, når det kommer til at få proteinbehovet dækket. Det er let at medbringe til din træning.

Mere end en bekvemmelig løsning 

Udover at være en praktisk og bekvemmelig måde at tilføre sin krop protein, er proteinpulver en proteinkilde af meget høj kvalitet. Med et proteinpulver får du dermed den absolut højeste værdi af proteintyper, og et proteinpulver er som regel letfordøjeligt og hurtigt at optage i kroppen. Kroppen har en forøget proteinsynteseaktivitet efter hård træning, og denne kan de frie aminosyrer, man med proteinpulver kan tilsætte kroppen lige efter træning, bidrage til. Man kan også med fordel anvende proteinpulver under vægttab – her er indtaget af protein endnu vigtigere end normalt, på den måde, at det under vægttab er centralt ikke at få for lidt protein. Dette skyldes, at musklerne er en aktiv del af vores forbrænding. 

Vælg det rigtige proteinpulver

Der findes mange forskellige typer af proteinpulver, og de dækker forskellige behov for protein. Vælg derfor den rigtige variant, når du er på udkig. Valleprotein, sojaprotein og kaseinprotein er de tre hovedtyper, og de er lidt forskellige. Valleprotein er den mest almindelige af de tre, og denne opløses godt i vand eller mælk. Sojaprotein er et godt vegetarprodukt. Kaseinprotein optages generelt langsommere i kroppen. Der findes og ærteprotein, som er et 100% vegetabilsk proteinpulver, der er velegnede til vegetarer og veganere.

 

Alberte Christiansen