Hjertestarter på jobbet

En hjertestarter kan betyde forskellen mellem liv og død. I Danmark falder 10 personer om hver dag med hjertestop, og for hvert minut der går uden livreddende førstehjælp, mindskes chancen for at overleve med 10%. Hvis en hjertestarter anvendes hurtigt efter ulykken, vil hjertet ofte kunne slå igen.

Ved anskaffelse af en hjertestarter er du med til at sikre størst mulig chance for overlevelse, hvis en medarbejder falder om med akut hjertestop.

En hjertestarter er et apparat, der kan “genstarte” hjertet efter hjertestop ved at give et eller flere elektriske stød gennem brystkassen. Hjertestarteren kaldes også en defibrillator eller en AED, som er forkortelsen for Automatisk Ekstern Defibrillator

Hjertestarteren består af selve maskinen og to elektroder. Gennem elektroderne kan hjertestarteren aflæse hjertets elektriske rytme og vurdere, om der skal afgives stød.

Der findes mange forskellige typer af hjertestartere, men de kan alle analysere hjertets rytme og give et stød, hvis det er nødvendigt.

 

Ofte stillede spørgsmål om hjertestartere

En arbejdsplads, der har opsat en hjertestarter, sender et vigtigt signal til deres omgivelser om, at de tager deres medarbejdere, samt kundernes sikkerhed alvorligt.

 

Kan vi bruge hjertestarteren med det samme?

Hjertestarteren er klar til brug, så snart I modtager den og har klikket batteriet i. Det eneste I skal gøre er at opsætte hjertestarteren på væggen med det medfølgende metalophæng.  

 

Hvor bør vi placere hjertestarteren?

Hjertestarteren bør være synlig og nemt tilgængelig. Mange virksomheder har deres hjertestarter placeret ved indgangen i receptionen. I får tilsendt et metalophæng sammen med hjertestarteren, som er nemt at sætte op.

 

Skal vi holde øje med hjertestarteren?

Når I køber en hjertestarter, registreres den som regel hos leverandøren, og I får automatisk besked, når det er tid til service. Få det bekræftet ved anskaffelse, hvordan processen er for jer.

 

Er det en god ide at tage et kursus i hjerte-lunge-redning?

Det er ikke påkrævet at tage et kursus, men vi anbefaler, at du og dine medarbejdere tager et kursus. På kurset vil I bl.a. lære at give hjertemassage, samt øve jer i at bruge en hjertestarter. Hermed sikrer I, at jeres medarbejdere er forberedt og uddannet i at kunne håndtere et hjertestop på arbejdspladsen.

 

Christina Løvfall Hansen