Det her er likør

Øl, spiritus, vin, mousserende vin, portvin, listen over drikkelse, der indeholder alkohol, er lang, og det kan være svært at navigere rundt i den vildfarende jungle, det kan være at holde rede og styr på, hvor forskellen ligger blandt disse drikke, og hvornår man bruger dem.

I denne artikel vil vi gøre dig klogere på, hvad likør er, og hvad du kan bruge det til, så du kan altid konsultere denne artikel, hvis du er i tvivl om, hvornår du skal servere likør.

Likør er en sød alkoholisk drik, der ofte har en alkoholprocent på lidt over eller lige omkring den samme som ved en vin.

Smagen er karakteriseret ved urter, krydderier, frugter, bark og meget mere – og så ofte også fløde.

Netop navnet “likør” er af latinsk afstamning og henviser til den opløsende fase, der tilsammen giver den den genkendelige smag ved lige præcis den likør, man foretrækker og udvælger. Modsat for eksempel whiskey bliver en likør ikke lagret, hvilket medvirker, at smagene deri får mulighed for at udvide sig og markere sig i likøren.

Man har faktisk kendt til processen ved at lave likører i flere hundrede år, og man kan spore de første processer med at producere likør til fjerne afkroge af verden, uden at disse har haft kontakt til hinanden.

Det specielle ved likører er netop, at man kan sammensætte smagsvarianter på så mange forskellige måder, at man kan tilpasse dem til vidt varierende smagsløg hos hver person.

Lidt provokerende kan man sige, at hvor for eksempel whiskey, rom og gin har en distinkt smagsnotifikation med mindre afstikkere, så er likøren genkendelig ved sin fremherskende smagsforskel fra variant til variant afhængig af, hvad den er baseret på.

Likørens sødme gør også, at den kan drikkes af mange mennesker, især dem som ikke er vandt til at drikke stærkt spiritus eller mere holder sig til vin. Nogle bruger endda likøren som et overgangsmiddel til at lære at drikke stærkere spiritus.

Af samme grund er likøren specielt tidligere blevet kædet sammen med at være en “kvinde-drink”, men alle mennesker kan sagtens drikke likør.

Dog er det ganske vist, at likør ofte bliver benyttet som tilføjelse til aften-kaffen, da der tit er fløde i likøren, som nævnt, enten som avec eller direkte i kaffen for at give denne smag.

Man kan også godt supplere desserten med en likør, og netop qua, at der findes så mange forskellige former for likører, kan man med nok altid finde en, der er velegnet til ens udvalgte dessert.

Udover det, så kan en god likør også sagtens drikkes alene, uden der skal suppleres med mad eller andre drikke.

 

Anders Lundtang Hansen